top of page

In de sessies onderzoeken we hoe de onderlinge interactiepatronen verstoord zijn geraakt en waar je samen tegenaan loopt. In relaties kunnen problemen ontstaan door spanningen en het niet meer kunnen nadenken over jezelf en de ander. Het doel van therapie is het herstellen van het gevoel van verbondenheid, wederzijds begrip en vertrouwen. Daarnaast zorgt de therapie ervoor dat je weer in staat bent om na te denken over jezelf en de ander. Dit bevordert de interactie en verbetert de communicatie.

Systeemtherapie in de praktijk

Bloem

Relatietherapie

In een relatie kunnen er tal van uitdagingen opduiken die partners uit elkaar kunnen drijven en de verbinding tussen hen kunnen verstoren. Zo kunnen problemen in de communicatie leiden tot misverstanden en frustraties, terwijl een gebrek aan intimiteit het gevoel van emotionele verbondenheid kan aantasten. Ook overspel, verschillende visies op de opvoeding van kinderen en financiële problemen kunnen voor spanningen zorgen.

Als stellen in een negatieve spiraal terechtkomen en er steeds meer verwijten zijn dan liefde, kan het moeilijk zijn om toenadering te zoeken en je kwetsbaar op te stellen. Hierdoor kunnen gevoelens van eenzaamheid en isolatie ontstaan. Relatietherapie kan dan helpen om deze patronen te doorbreken en opnieuw verbinding te vinden met elkaar.

Een relatietherapeut kan partners helpen om hun emoties te begrijpen, effectiever te communiceren en conflicten op te lossen. Door samen te werken aan onderling vertrouwen, veiligheid en verdieping, kunnen stellen opnieuw groeien en bloeien als koppel. Zo kan relatietherapie helpen om een sterke, gezonde en liefdevolle relatie op te bouwen en te behouden.

Als therapeut werk ik specifiek met Emotionally Focused Therapy (EFT), een bewezen effectieve vorm van relatietherapie. Deze aanpak is gericht op het begrijpen en herstellen van emotionele verbindingen tussen partners. EFT helpt stellen om te begrijpen welke emoties de interactie beïnvloeden en hoe deze emoties de verbinding kunnen versterken of juist verstoren.

Tijdens de EFT-therapiesessies werken partners samen aan het herstellen van de emotionele verbinding en het opbouwen van onderling vertrouwen, veiligheid en verdieping. Dit gebeurt door te focussen op de gevoelens van elke partner, de communicatie tussen hen en het begrijpen van elkaars behoeften. Zo kan de therapie helpen om negatieve patronen te doorbreken en de positieve aspecten van de relatie te versterken.

EFT is gebaseerd op het idee dat menselijke verbindingen essentieel zijn voor ons welzijn en geluk. Wanneer deze verbindingen worden verstoord, kan dit leiden tot stress, angst en zelfs depressie. EFT helpt om deze verbindingen te herstellen en zo de kwaliteit van de relatie en het leven van beide partners te verbeteren.

Gezinstherapie

In gezinstherapie staan de onderlinge relaties met elkaar centraal. In deze relaties kunnen problemen ontstaan en die kunnen voor onprettige spanningen zorgen. Vaak gebeurd dit onopgemerkt en ontstaat er in de loop van de tijd een dysfunctioneel interactie patroon waar jullie met elkaar vast in zitten. De flexibiliteit is eruit en er zijn veel irraties, frustraties en onbegrip.
 

In gezinstherapie is het doel weer met elkaar in gesprek te raken en de verbondenheid en betrokkenheid te gaan voelen.

Door weer te kunnen wisselen van perspectief kan er ruimte ontstaan voor contact en nieuwe betekenissen. 

Individuele therapie

In deze therapie gaat het om jou in relatie tot je omgeving.  We onderzoeken samen waar je vastloopt en wat je erbij voelt en welke emoties er spelen. We kijken hoe je je beter kan voelen en wat of wie je daarvoor nodig hebt.

Expertise

Tijdens mijn loopbaan als systeemtherapeut heb ik verschillende expertise ontwikkeld. 

Met meer dan 15 jaar werkervaring in de GGZ, ben ik zeer ervaren in het behandelen van stellen en gezinnen waar sprake is van persoonlijkheidsproblematiek.
Ook ben ik geschoold in MBT. MBT staat voor Mentalization Based Treatment. waarin je leert om jouw eigen acties, gevoelens, en die van anderen te begrijpen. Het vermogen om te begrijpen waarom je doet wat je doet of waarom je boos bent noem je mentalitiseren. Dit is zeer waardevol omdat dit de kwaliteit van relaties doet verbeteren. Binnen de systeemtherapie heb ik mij gespecialiseerd in Emotionally Focused Therapy (EFT). 
 

Werkwijze

Iedere sessie is maatwerk. Ik ben breed opgeleid en beschik over ruim 15 jaar ervaring in de GGZ en jeugdzorg. Ik werk niet met protocollen en diagnoses, maar bekijk samen met jullie of jou wat er nodig is.  

Tijdens het eerste gesprek brengen we samen in kaart wat er speelt en wat er nodig is.

Voor het slagen van de therapie is het belangrijk dat we een goede werkrelatie kunnen opbouwen met elkaar waarin er vertrouwen ontstaat. Het is dus belangrijk om hierbij stil te staan tijdens het eerste gesprek. Als er een klik is dan is het mogelijk dat je je kwetsbaar kunt opstellen en aan het werk kan met moeilijke gevoelens en problemen.

Systeemtherapie is effectief en er treedt meestal snel verbetering en vermindering van klachten.

bottom of page