In de sessies onderzoeken we hoe de onderlinge interactiepatronen verstoord zijn geraakt en waar je samen tegenaan loopt. In relaties kunnen problemen ontstaan door spanningen en het niet meer kunnen nadenken over jezelf en de ander. Het doel van therapie is het herstellen van het gevoel van verbondenheid, wederzijds begrip en vertrouwen. Daarnaast zorgt de therapie ervoor dat je weer in staat bent om na te denken over jezelf en de ander. Dit bevordert de interactie en verbetert de communicatie.

Systeemtherapie in de praktijk

Bloem

Relatietherapie

Elke relatie kent zijn uitdagingen. Een relatie is beweging en die gaat op en neer. Soms gaat de relatie meer neer en komen jullie in een negatief spiraal en zijn er meer verwijten dan dat je de liefde voelt stromen. Als dat een poosje zo gaat, ontstaat er een afstand en wordt het steeds moeilijker om toenadering te zoeken, te zeggen hoe je voelt, je kwetsbaar op te stellen en voel je je uiteindelijk vaak alleen. 
 

In relatietherapie werk ik met stellen die samen willen onderzoeken waar ze tegen aan lopen en welke emoties er spelen.

Dit doe ik vanuit de EFT( Emotionally Focused Therapy).

EFT is een effectieve vorm van relatietherapie gericht op emoties en de verbinding herstellen met elkaar. 

Tijdens de therapie werken jullie samen aan onderling vertrouwen, veiligheid en verdieping.

Gezinstherapie

In gezinstherapie staan de onderlinge relaties met elkaar centraal. In deze relaties kunnen problemen ontstaan en die kunnen voor onprettige spanningen zorgen. Vaak gebeurd dit onopgemerkt en ontstaat er in de loop van de tijd een dysfunctioneel interactie patroon waar jullie met elkaar vast in zitten. De flexibiliteit is eruit en er zijn veel irraties, frustraties en onbegrip.
 

In gezinstherapie is het doel weer met elkaar in gesprek te raken en de verbondenheid en betrokkenheid te gaan voelen.

Door weer te kunnen wisselen van perspectief kan er ruimte ontstaan voor contact en nieuwe betekenissen. 

Individuele therapie

In deze therapie gaat het om jou in relatie tot je omgeving.  We onderzoeken samen waar je vastloopt en wat je erbij voelt en welke emoties er spelen. We kijken hoe je je beter kan voelen en wat of wie je daarvoor nodig hebt.

Expertise

Tijdens mijn loopbaan als systeemtherapeut heb ik verschillende expertise ontwikkeld. 

Met meer dan 15 jaar werkervaring in de GGZ, bij o.a. het Zaans Medisch Centrum, ben ik zeer ervaren in het behandelen van stellen en gezinnen waar sprake is van persoonlijkheidsproblematiek.
Ook ben ik geschoold in MBT. MBT staat voor Mentalization Based Treatment. waarin je leert om jouw eigen acties, gevoelens, en die van anderen te begrijpen. Het vermogen om te begrijpen waarom je doet wat je doet of waarom je boos bent noem je mentalitiseren. Dit is zeer waardevol omdat dit de kwaliteit van relaties doet verbeteren. Binnen de systeemtherapie heb ik mij gespecialiseerd in Emotionally Focused Therapy (EFT). 
 

Werkwijze

Iedere sessie is maatwerk. Ik ben breed opgeleid en beschik over ruim 15 jaar ervaring in de GGZ en jeugdzorg. Ik werk niet met protocollen en diagnoses, maar bekijk samen met jullie of jou wat er nodig is.  

Tijdens het eerste gesprek brengen we samen in kaart wat er speelt en wat er nodig is.

Voor het slagen van de therapie is het belangrijk dat we een goede werkrelatie kunnen opbouwen met elkaar waarin er vertrouwen ontstaat. Het is dus belangrijk om hierbij stil te staan tijdens het eerste gesprek. Als er een klik is dan is het mogelijk dat je je kwetsbaar kunt opstellen en aan het werk kan met moeilijke gevoelens en problemen.

Systeemtherapie is effectief en er treedt meestal snel verbetering en vermindering van klachten.